LABUAN – Program Jom Sahur peringkat Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) 1440 Hijrah lebih ceria dengan kehadiran Naib Canselor UMS, Prof Datuk Dr D. Kamarudin D. Mudin.

Beliau yang diiringi Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof Dr Ismail Ali bukan sahaja bersahur bersama pelajar tetapi lebih menarik beliau sendiri yang mengagihkan kira-kira 500 pek nasi, buah-buahan dan kurma kepada pelajar yang hadir.

Sejurus tiba kira-kira pukul 1 pagi, Dr Kamarudin bersama Dr Ismail dan Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS, Kamisah Husin terus mengedarkan makanan kepada pelajar di meja makan masing-masing.

Dalam ucapan ringkasnya, Dr Kamarudin nyata gembira kerana dapat bersahur bersama pelajar yang terdiri daripada pelbagai lapisan bangsa dan agama.

Beliau berharap program Jom Sahur anjuran Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS itu dapat diteruskan bukan sahaja untuk bersahur bersama pelajar tetapi juga merupakan ruang dan peluang pengurusan UMS dan UMSKAL beramah mesra dengan pelajar di UMS Labuan.

“Inilah antara program yang wajar diteruskan kerana pihak pengurusan UMS dapat beramah mesra dengan pelajar di UMS Labuan.

“Saya ucapkan tahniah dan terima kasih kepada Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS dengan kerjasama Sektor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMSKAL dan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UMSKAL yang mengambil inisiatif mengadakan program tersebut,”katanya berucap pada majlis tersebut di Kafetaria Beta UMSKAL, pada 20 mei 2019.

Ketika ditemui pemberita, Dr Kamarudin mahu pelajar memberikan tumpuan dan fokus utama kepada pembelajaran daripada terlibat dengan aktiviti yang tidak mendatangkan manfaat kepada mereka.

Pada masa sama, beliau mahu pelajar sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan pihak universiti dari semasa ke semasa.

“Saya juga mahu pelajar sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni termasuk hormat menghormati sesama mereka dan warga UMS Labuan secara keseluruhannya.

“Menerusi program Jom Sahur ini juga dapat memupuk keharmonian dalam kalangan pelajar dari pelbagai latar belakang yang berbeza dari segi agama dan bangsa,”katanya.

Di samping itu, Dr Kamarudin akan mengadakan lawatan dan pertemuan dengan kepimpinan pelajar UMS Labuan untuk menangani masalah yang mereka hadapi.

“Bagaimanapun saya dapati beberapa masalah dapat ditangani hasil kebijaksanaan Jabatan Hal Ehwal Pelajar yang dibantu pengurusan UMSKAL dan MPP UMSKAL,”katanya.

Turut hadir Ketua Sektor Hal Ehwal Pelajar UMSKAL, Nur Iman Reedzal.

Tamat.